Добродошли на Пројекат Растко-Кашуби!

До интензивнијег интересовања Кашубима долази половином 19. века, у време деловања зачетника кашубологије Флоријана Цејнове. Томе у великој мери доприносе и радови, у славистици познатог, Александра Фјодоровича Гиљфердинга, затим Карла Готлоба фон Антона, Хјероњима Дердовског, Леона Бискупског, Фридриха Лоренца и Стефана Рамулта, да поменемо само оне најважније. Наш Пројекат ће покушати да представи њихов рад, као и дело свих оних њихових наследника и следбеника.

У прошлости се „кашупско питање“ налазило у орбити пољско-немачких политичких и културних веза и сукоба (пре свега по питању присуства једног и другог великог народа на том делу балтичког приморја и њиховог односа према главном културном и привредном центру региона – Гдањску), док се данас оно „решава“, пре свега, унутар саме кашупске заједнице и у редовима њених пријатеља и поштовалаца. Пројекат који је пред вама ће и та питања покушати да вам представи на најбољи могући начин, из пера најеминентнијих стручњака.

На крају, Пројекат, такође, има за циљ да допринесе стварању нових веза међу словенским народима, пре свега међу Србима и припадницима кашупског културног круга, да понуди нове информације о Кашубима, као и да представи старе, до сада непознате. Има амбиције да временом постане најзначајнији извор информација о Кашубима и кашупској земљи.

Импресум

Управник пројекта „Растко-Кашуби“: Душан-Владислав Пажђерски

Издавачки савет: проф. др Јежи Тредер, др Јан Мордавски, Павел Шчипта

Ликовно обликовање: Ненад Петровић

Програмирање: Михаило Стефановић

Дигитализација текстуалног и ликовног материјала: Д. В. Пажђерски, сарадници и донатори материјала.

Коректура и лектура: Д. В. Пажђерски, Евелина Хаћа и аутори, осим ако није другачије назначено.

Техничка продукција: ТИА Јанус, Београд
Извршни уредник: Зоран Стефановић

Прва фаза Пројекта је трајала од јула 2003. до јануара 2004. године.

Прву фазу Пројекта су помогли

Јузеф Божишковски
Гдањски универзитет
Еугењуш Голомбек
Јарослав Елварт
Издавачко предузеће Регион, Гдиња
Издавачко предузеће Чец, Гдањск
ТИА „Јанус“
Кашупски институт, Гдањск
Јан Мордавски
Цезари Обрахт-Прондзињски
Јежи Тредер
Центар за кашупску културу „Ремус“, Гдиња
Павел Шчипта
аутори текстова и правни наследници.

Фотографије коришћене у оквиру графичког обликовања потичу из збирке др Јана Мордавског, портрете кашупских великана представљају репродукције графика Вавжињеца Сампа, а уредништво Пројекта изражава неизмерну захвалност на подршци и помоћи у реализацији проф. др Јежију Тредеру.

Овај унос је објављен под About / Ò ùdbie. Забележите сталну везу.